Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Μένουμε σπίτι (Πάσχα)

Αγαπημένοι/ες μαθητές/τριες και γονείς


Το φετινό Πάσχα θα είναι, χωρίς αμφιβολία, διαφορετικό για όλους μας, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού. Κάποια από τα καθιερωμένα έθιμα δυστυχώς δε θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε τις Άγιες αυτές ημέρες να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται μαζί με την οικογένειά μας! Μπορούμε να ψήσουμε τσουρέκια, να βάψουμε αυγά, να κάνουμε πασχαλινές κατασκευές με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας, να περάσουμε όμορφες και δημιουργικές στιγμές με την οικογένειά μας.

Στην παρούσα ανάρτηση γίνεται μια σύντομη περιγραφή των Άγιων αυτών ημερών και παρουσιάζονται προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης.


ΠΑΣΧΑ 
Το ορθόδοξο χριστιανικό Πάσχα έχει τις ρίζες του στο εβραϊκό. "Πάσχα" στα αραμαϊκά σημαίνει "Πέρασμα", όπως "Πέσαχ" στα εβραϊκά και "Πίσαχ" στα αιγυπτιακά. Οι Εβραίοι το Πάσχα γιόρταζαν την έξοδό τους από την Αίγυπτο και το πέρασμα από την αιγυπτιακή δουλεία στην ελευθερία.

Οι Χριστιανοί υιοθέτησαν μεταγενέστερα το Πάσχα από τους Εβραίους δίνοντάς του όμως διαφορετικό περιεχόμενο. Για εμάς τους Χριστιανούς, λοιπόν, το "Πάσχα" σημαίνει το πέρασμα του Χριστού από τον θάνατο στην αιώνια ζωή. Λέγεται αλλιώς και "Λαμπρή" ή "Πασχαλιά" και αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Μεγάλη Εβδομάδα 
Η "Μεγάλη Εβδομάδα" ή αλλιώς "Εβδομάδα των Παθών" αρχίζει από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, οπότε και τελείται η "Ακολουθία του Νυμφίου" και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού και ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται σε καθεμιά από τις ημέρες της, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.

 Μεγάλη Δευτέρα 
Ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ , του Παγκάλου, γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, και στην άκαρπη συκιά που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' έναν λόγο του.

Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος γιος του Ιακώβ ο οποίος όμως διώχθηκε από τα αδέρφια του λόγω της ενάρετης ζωής του και αρχικά τον έριξαν σ' έναν λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους και εκείνοι με τη σειρά τους στον αρχιμάγειρα της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή...

Μεγάλη Τρίτη 
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στη μνεία του Ιερού Ευαγγελίου που αναφέρεται στην εντονότατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Επίσης την ημέρα αυτή ακούγονται και δύο παραβολές: η παραβολή των "Δέκα Παρθένων" και η παραβολή των "Ταλάντων" που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε τα πνευματικά μας χαρίσματα για το κοινό καλό. Τέλος, τη Μεγάλη Τρίτη ψάλλεται και το "τροπάριο της Κασσιανής", ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το οποίο μπορείτε να ακούσετε ακριβώς από κάτω.

         Μεγάλη Τετάρτη 
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε τον Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Ο Ιούδας από την άλλη, πρόδωσε τον Κύριό του για 30 αργύρια.

Επίσης το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης γίνεται η ακολουθία του Μεγάλου Ευχελαίου, όπου ο ιερέας διαβάζει εφτά ευαγγέλια και εφτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών.


                       Μεγάλη Πέμπτη
Η Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία τελούμε το έθιμο του βαψίματος των αυγών, είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν, σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές, λίγο πριν τη Σταύρωση:

  • Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το δείπνο του Ιησού με τους 12 Αποστόλους.
  • Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού.
  • Η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα Του αμέσως μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή Του.
  • Η προδοσία του Ιούδα και η σύλληψη του Ιησού.
Την ημέρα αυτή οι Χριστιανοί θυμούνται τα Άγια Πάθη του Ιησού. Τη δίκη Του, τα βασανιστήρια που υπόμεινε, τους εξευτελισμούς και τέλος τον μαρτυρικό Του θάνατο στον Σταυρό. Οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα την ώρα που ο Εσταυρωμένος θα περιφερθεί μέσα στον Ναό, ενώ οι ιερείς θα ψάλλουν το "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου",  το οποίο μπορείτε να ακούσετε ακριβώς από κάτω.

Μεγάλη Παρασκευή
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη τη Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η ημέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η Σταύρωσή Του. 

Ο Ρωμαίος διοικητής Πόντιος Πιλάτος δικάζει τον Ιησού. Το πλήθος αποφασίζει τη Σταύρωσή Του φωνάζοντας "άρον άρον σταύρωσον Αυτόν", ενώ ο Πιλάτος "νίπτει τας χείρας του" θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποποιηθεί των ευθυνών του και να δείξει ότι δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη σταύρωση του Ιησού. Ο Ιησούς περιπαίζεται, βασανίζεται, του φορούν αγκάθινο στεφάνι και πορφύρα. Παραδίδει το Πνεύμα Του πάνω στον Σταυρό και Ενταφιάζεται.

Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου και ψάλλονται τα εγκώμια (Η Ζωή εν Τάφω, Άξιον Εστί, Αι γενεαί πάσαι - Ω γλυκύ μου έαρ), που είναι από τα "πιο αγαπητά ψάλματα των ορθοδόξων" γεμάτα από έντονα συγκινησιακά αισθήματα και τα οποία μπορείτε να ακούσετε ακριβώς από κάτω.

Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή και την κάθοδο του Ιησού στον Άδη, όπου κηρύττει τον Θείο Λόγο στους νεκρούς. Είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και ημέρα αυστηρής νηστείας. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου προαναγγέλεται στη Θεία Λειτουργία η Ανάσταση του Κυρίου. Στα Ιεροσόλυμα γίνεται η Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός που μοιράζεται στους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλον τον κόσμο.

Το βράδυ οι Χριστιανοί πηγαίνουν στην εκκλησία. Τα μεσάνυχτα ανάβουν τις λαμπάδες τους με το Άγιο Φως και λένε "Χριστός Ανέστη" , "Αληθώς Ανέστη" δίνοντας το φιλί της αγάπης.
Κυριακή του Πάσχα

Η Κυριακή του Πάσχα είναι ημέρα χαράς και ευτυχίας για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει τα εξής: "Τα χαράματα της Κυριακής, οι Μυροφόρες μαζί με την Παναγία πήγαν στον Τάφο του Ιησού. Ξαφνικά έγινε μεγάλος σεισμός και ένας Άγγελος κύλησε την πέτρα που έφραζε τον Τάφο και κάθισε πάνω της. Οι στρατιώτες που φρουρούσαν τον Τάφο είχαν παραλύσει από τον φόβο τους. Ο Άγγελος απευθύνθηκε στις Μυροφόρες και την Παναγία λέγοντάς τους να μην φοβούνται και ότι ο Ιησούς είχε αναστηθεί. Στο μήνυμά του ο Άγγελος είπε να πάνε να ειδοποιήσουν τους μαθητές Του για το γεγονός της Ανάστασης και να τους πούνε να πάνε στη Γαλιλαία, όπου και θα τους εμφανιζόταν ο Ιησούς. Και έτσι έγινε. Γυρνώντας πίσω στην Ιερουσαλήμ, στο μέρος που ήταν κρυμμένοι οι μαθητές, εμφανίστηκε μπροστά τους ο Χριστός. Εκείνες τον προσκύνησαν και παρακινούμενες από τον Ίδιο, έτρεξαν να αναγγείλουν το χαρμόσυνο γεγονός στους μαθητές Του. Οι στρατιώτες ειδοποίησαν τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους ότι ο Ιησούς αναστήθηκε. Εκείνοι τυφλωμένοι από το μίσος τους εναντίον Του, θεώρησαν μεγάλη ντροπή τους την Ανάσταση του Ιησού και αποφάσισαν να δωροδοκήσουν τους στρατιώτες να πουν ψέματα, ότι το σώμα του Χριστού κλάπηκε τη νύχτα από τους μαθητές Του και δεν Αναστήθηκε. Οι μαθητές Του πήγαν στη Γαλιλαία και εκεί τους εμφανίστηκε ο Ιησούς. Τους ευλόγησε και τους είπε να διασκορπιστούν και να διδάξουν όλα όσα τους δίδαξε. Τους έδωσε επίσης εντολή, ότι όποιος πιστεύει σε Αυτόν, να τον βαπτίζουν στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος". Αυτό έκαναν οι μαθητές και έφτασε το Ευαγγέλιο μέχρι σήμερα.

Προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης

Βίντεο
Παρακολουθήστε την ιστορία του Ιησού από τη Ναζαρέτ μέσα από τα παρακάτω βίντεο:

                       Πασχαλινές Κατασκευές
Δημιουργήστε πασχαλινές κατασκευές με υλικά από το σπίτι παρακολουθώντας τα παρακάτω βίντεο:
                                   Διάβασμα
Διαβάστε τις παρακάτω σύντομες πασχαλινές ιστορίες:
Ο Διευθυντής και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας εύχονται ολόψυχα σε σας και τις οικογένειές σας...
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ 
με υγεία πάνω απ' όλα!!!

(Για τη δημιουργία της παρούσας ανάρτησης χρησιμοποιήθηκαν κείμενα, εικόνες και ιδέες από το blog του δασκάλου Ιωάννη Σουδία, δασκάλου του 8ου Δημ. Σχ. Νάουσας και από τη Βικιπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου